Köpeklerde Kusma Nedenleri ve Belirtileri.

köpeklerde kusma

Köpekler bir diğer sevimli evcil hayvan dostlarımız kediler gibi sık sık kusmazlar. Köpeğinizin kusmasının arkasında yatan birçok sebep olabilir. Bu nedenler çoğu zaman ciddi bir sağlık & risk oluşturmuyor olsa da dikkat edilmelidir. Köpeğinizin kusması sık sık tekrarlanmaya başladıysa bunun ardında yatan neden öğrenilmelidir. Peki, köpeklerde kusma nedenleri ?

Köpeğinizin kusması sıkça karşılaşabileceğiniz bir durum değildir. Bu kısmalar bazı durumlarda normal olarak karşılanabilse de kusmaların arkasında yatan neden bir hastalık belirtisi de olabilmektedir. Köpeğinizin karşı karşıya kaldığı kusma probleminin ardında yatan nedenlerin birçoğu için basit önlemler alabilirsiniz.

Köpeğiniz çok fazla ya da çok hızlı bir şekilde yemek yiyorsa kusmasının ardında yatan neden bu olabilir. Bunun yanı sıra köpeğinizin kusmasının bir diğer nedeni yemeğin hemen ardından yaptırmış olduğunuz egzersiz de olabilir. Unutmayın, kusma devam eder ve tekrarlanır ise bir veteriner hekime danışmalısınız. Peki, köpeklerde kusma nedenleri Hangi durumlarda veteriner hekime gidilmelidir?

  • Sürekli kusma (saatlerdir hiçbir şey yememiş olmasına rağmen),
  • Kanlı kusma,
  • İshal,
  • Uyuşukluk hali,
  • Karın gerginliği.
köpekler neden kusar
köpekler neden kusar

Ayrıca Köpeklerde Hırıltılı Solunum nedenlerine bakabilirsiniz

Köpeğiniz için bir veteriner hekimden randevu almanız gereken temel durumlardan biraz önce bahsetmiştik. Bu başlık altında ise köpeğinizin genellikle kusmasına sebep olan bazı durumları kısaca ele alacak ve açıklamaya çalışacağız. Köpeğinizin kendini iyi hissetmediği ya da rahatsız olduğuna dair en ufak bir şüpheye sahipseniz vakit kaybetmeden bir profesyonel yardıma başvurmanız gerektiğini unutmayın. Kısaca,köpeklerde kusma nedenleri, hangi durumlar kusmasına neden olur?

Tıkanıklık: Köpeğiniz kemik yemiş, oynadığı bir oyuncak ya da herhangi bir nesneye ait bir bölümü yanlışlıkla yuttuysa; bunlar mide ve/veya bağırsağında sıkışmış olabilir. Bu durumda köpeğiniz içgüdüsel olarak onu çıkartmaya çalışacaktır. Eğer bundan şüpheleniyorsanız veterinere gitmelisiniz.

Virüs: Köpeğiniz parvovirüs, distemper veya coronavirüs ile karşı karşıya kalması halinde ishal ve iştahsızlığın yanı sıra kusma gibi hastalık belirtileri ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle yavru köpeklerde sıkça karşılaşılabilir.

Zehirlenme: Köpeğiniz kendisi için zehirli sayılabilecek toksik bir madde & besin yediğinde bunu vücudundan çıkarabilmek için içgüdüsel olarak kusacaklardır. Eğer köpeğinizin yediği bir madde ya da besinden zehirlendiğini düşünüyorsanız bunun ne olduğunu bulmaya çalışın ve bir veterinere danışın.

Bağırsak Parazitleri: Yaygın olarak karşılaşılan “Ancylostoma” ve “Giardia” isimli bağırsak parazitleri köpeğinizde kusma, ishal ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olabilmektedir.

Mide Ülseri: Köpeğinizin kusması kanlı ya da siyah & koyu renkli ise bunun ardında yatan neden büyük ihtimalle mide ülseridir.

Beslenme Değişikliği: Köpeğinizin beslenmesinde herhangi bir değişiklik yaptıysanız bu onun kusmasına neden oluyor olabilir. Mama markası ya da mamanın içeriğinin değişmesi başlıca nedenler olabilir. Ayrıca porsiyon miktarları ve çöpten artık yemesi de buna sebep olabilir.

One thought on “Köpeklerde Kusma Nedenleri ve Belirtileri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.