İçindekiler
Köpeğin Kaşınma Nedenleri
Köpeklerde kaşıntı tedavisi ,Küçük dostumuz çok nadir kaşınıyorsa bu durumda pek bir sorun yok demektir.
Ancak bu durum yani kaşınma durumu sürekli bir hal aldıysa hatta köpeğiniz sürekli aynı yeri kaşıyorsa artık profesyonel bir yardım almanız gerekiyor demektir.
Kaşıntı bir hastalık değil birçok fizyolojik bozuklukta ortaya çıkabilen bir semptomdur ve köpeğin hayatında gerek ruhsal gerekse bedensel olarak normal yaşamını idame etmesini engellemesi nedeniyle mutlaka çözülmesi gereken ciddi bir sorun teşkil eder.
Köpeklerde kaşıntı mutlaka dikkat edilmesi ve erken çözüme kavuşturulması gereken bir problemdir.
Köpeklerde kaşınmanın birden fazla etkeni vardır. Bunlardan bazıları pire, kene, bit, sivri sinek ve uyuz olduğu gibi hijyene dikkat edilmemesi köpeğin derisinin dış florasının bozulması da köpeklerde kaşıntı için en büyük etkenlerden birkaç tanesidir.

Köpeğin Kendini Kaşıması
Sadece deriye etki eden faktörler açısından bakmamak lazım beslenmede bir köpeğin kaşıntı probleminin sebebi olabilmektedir. Özellikle tavuk kemiğiyle köpeğimizi beslemek onu alerji yapabilir ve kaşınmasına neden olabilmektedir.
Bütün bu faktörlerin deride oluşturabileceği hasarı ve bu hasarın oluşum mekanizmasını bilmek ve ona göre gerekli önlemleri almak hayvanımızı bu ciddi sorundan koruyabilmek için çok önemlidir.
Köpeklerde kaşıntı tedavisi için öncelikle beslenme tarafında bir sorun olmadığına emin olmamız gerekir. Doğru beslenme köpekler için birçok problemin önüne geçmede etkili bir yöntemdir.
Köpekler gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde besin maddelerine farklı miktarlarda ihtiyaç duyarlar.
Köpeklerde Kaşıntı
En etkili tedavi, alerjenlere karşı olan hassasiyetin tanımlanması ve bunlara karşı dikkat edilmesidir.
Fazla yaptırılan banyo uygulamalarıyla deri yağlılığının ortadan kaldırılarak derinin aşırı kurumasına kepeklenip dökülmesine neden olunabileceği gibi banyo sonrasında veya köpeğin ıslanmasına neden olan durumlardan sonra
özellikle Shar Pei gibi kıvrımlı deri yapısına sahip hayvanlarda deri kıvrımları arasında kalan kapalı bölgelerin aşırı nemli kalması bu bölgelerde bakteri ve mantar oluşumuna yol açarak deri florasını ve bütünlüğünü bozabilir.
Ayrıca köpeklerde banyo işleminin kesinlikle kendiniz için kullandığınız temizlik ürünleriyle yapılamayacağı bilinmelidir bazı noktalarda bizlerle fizyolojik ortak noktalar taşısalar da deri yapıları bu noktalardan biri değildir.

Köpeğin Kaşınma Nedenleri
Köpeklerin deri asitliği insanlardan farklı olduğundan onları mutlaka kendi deri ph’larına göre ayarlanmış özel şampuanlarla yıkamanız gerekir.
Köpeklerde kaşıntıya neden olan dış parazit etkenlerinden en önemlileri kuşkusuz pire ve kenelerdir. Pireler ısırıklarıyla deride oluşturdukları irritasyonun haricinde tükürüklerinde barındırdıkları kaşıntı yapıcı enzimler ve alerjenik maddelerle de kaşıntıya neden olurlar.
Özellikle pire ısırığına karşı duyarlı olan hayvanlarda tek bir pirenin ısırması dahi ciddi alerjik tepkimelerle sonuçlanacaktır.
Keneler ise kaşıntıdan ziyade kan emerek ve taşıdıkları zoonotik olabilen etkenleri köpeklere bulaştırarak irritasyona ve sistemik hastalıklara neden olurlar.
Köpeklerde Kaşıntı Pire Kene
Peki neler yapılabilir? Öncelikle köpek için bu denli sorun olabilen pire ve kenelerin yaz aylarında
fazlaca çoğalabilmeleri köpek üzerindeki enfeksiyon riskini de arttırır bu nedenle yaz aylarında bu etkenlere karşı yapılacak mücadeleler kışa nazaran daha önemlidir.
Bu etkenleri hayvanlardan uzak tutmak amacıyla yapılan, bilinen birçok uygulama vardır bunlar arasında pire tasmalarının takılması,
ilaçlı şampuanlarla yaptırılan banyolar ve hayvanların ense bölgesine uygulanan damlalar sayılabilir.
Bu uygulamalardan banyo anlık bir arınma sağlarken tasmalar kokuları sayesinde pireleri uzak tutar, damlalar ise derideki yağ bezleri tarafından emilerek belli sürelerde deri yağıyla tekrar salınır ve ısıran pirenin etkeni almasıyla ölmesini sağlayarak etkir.

Köpeklerde kaşıntı tedavisi :
Tüm bu uygulamalar yapılırken de banyoda ilacın hayvan tarafından yalanması, tasmanın ıslanarak etkinliğini kaybetmesi veya damlanın emilmesine
fırsat verilmeden hayvanın banyo yaptırılması gibi oluşabilecek aksilikler göz önünde bulundurulmalıdır.
2 thoughts on “Köpeklerde Kaşıntı Tedavisi”