İçindekiler
Köpek aşıları nelerdir.Tıpkı bizim gibi küçük dostlarımız köpeklerin de birçok hastalığa maruz kalma olasılığı yüksektir. Bu yüzden köpeğimizi mutlaka bir veteriner hekime periyodik olarak götürerek muayene ettirmemiz gerekmektedir. Bazı hastalıklar için birden fazla önlem alınabilir.
Fakat önemli bir kısmını kontrol altına alıp engellemek için köpek aşıları en iyi seçenektir. Özellikle yavru köpeklerin aşılanmaları oldukça mühimdir. Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş olan yavru köpekler enfeksiyonlara karşı direnç gösteremeyeceğinden dolayı çok daha fazla sağlık kontrollerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Köpek aşısı da biz insanlar için kullanılan aşıların hemen hemen aynı içeriğe sahiptir. Ölü aşı, subünit aşı, toksoid aşı gibi aşı türleri olsa da genellikle kullanılan aşı türü canlı aşıdır. Canlı aşı içerisindeki mikroorganizma canlı olmakla birlikte vücut için tamamen zararsız hale getirilmiştir. Verem, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları buna örnektir.
Köpek Aşısı İçin Önce Parazit Tedavisi
Bu yüzden köpek aşısı için veteriner kliniğine gitmeden önce en başta yapmanız gereken parazit tedavisidir. Eğer parazit tedavisi yapılmadan köpek aşısı yapılırsa köpeğiniz zarar görecektir.
Zaten parazitlerden dolayı bağışıklık sistemi kötü bir durumda olan köpeğinize hastalığa sebep olan mikroorganizmalar içeren bir aşı uygulandığı zaman köpeğinizde bulunan başka gizli hastalıkların ortaya çıkma olasılığı artacaktır.
Bu yüzden köpek aşısı yaptırmadan önce mutlaka veteriner hekiminizle görüşerek köpeğinizin parazit tedavisinin yapılmasını isteyiniz. Parazit tedavisi yapılmamış köpeklerde yapılan aşıların güvenli ve işe yarar olması mümkün değildir. Üstelik tehlikeli dahi olabilir.
Bundan dolayı köpek aşısı öncesi mümkün olduğunca köpeğinizin genel sağlık kontrolleri tamamlanmış olmalıdır. Köpek aşısı mutlak suretle sağlıklı köpeklere yapılmalıdır. Yavru köpekler için 6-8 haftalık olmaları ile ilk köpek aşıları yapılabilir. Genellikle köpek aşılarına Parvo-Distemper yada karma aşı ile başlanmaktadır.
Eğer köpeğinize karma aşısı yaptırdıysanız 21 gün sonra 2. doz uygulanmalıdır. İlk aşılardan sonra köpeğinizin bağışıklık sisteminde giderek bir artış gözlenecektir. Buda hastalıklara karşı olan direncini arttırarak daha zor hastalanmasına sebep olacaktır.

Köpekler İçin Kuduz aşısı
Köpek aşıları nelerdir ve en önemlilerinden olan kuduz aşısının yavru köpekler için 12 haftalık olmadan mutlaka yapılması gerekmektedir. Köpeğinizin bağışıklık sisteminin düşmemesi ve hastalıklara karşı dirençli olması için yıllık periyotlarla aşıların kesinlikle tekrar uygulanması gerekmektedir.
Köpeklere yapılması gereken aşılar şunlardır: Kuduz Aşısı (Rabies): 12 haftalık veya daha büyük köpeklere yapılır. Kuduzda aşı periyodunun yılda bir kez olması mecburidir.
Parainfluenza: Üst solunum yolları enfeksiyonlarını engelleyen bir aşıdır. 6-7 haftalık oldukları zaman yapılmaya başlanan bir aşıdır. Adenovirus-2: Solunum sistemindeki bulaşıcı hastalıkları önlemektedir
. Distemper: Köpeklerde oluşabilen gençlik hastalığı için yapılmaktadır. Parvovirus: Kanlı ishal gibi hastalıklar için kullanılmaktadır. Leptospirozis: Bütün köpekler için önerilen bir köpek aşısıdır.
Bordatella bronchiceptica: Köpek barınaklarında yaşayan köpekler için önerilen bir köpek aşısıdır. Coronavirus: Köpek barınaklarında yaşayan köpekler için önerilen bir köpek aşısıdır. Borrelia burgdorferi (Lyme Hastalığı): Hastalığın ortaya çıktığı yerlerde önerilir.
Köpeklerde Mantar Aşısı
Köpeklerde Mantar Aşısı: 3 Aylık olan köpeklere uygulanabilir. Genellikle 14 gün arayla iki doz yapılan bir köpek aşısıdır. Köpek aşıları nelerdir aşağıda hafta hafta ayrıntılı bilgi verdim bu aşılar köpekler için hayati önem taşır. Ancak aşılamada da asıl önemli olan aşıların doğru zamanda yapılmasıdır.

Köpek sahiplerinin birçoğu bu konuda yeterli bilgiye sahip değiller maalesef.
Köpekler için aşı periyodu şu şekilde olmalıdır:
6.Hafta: Puppy DP
7.Hafta: Köpek İç ve Dış Parazit Uygulamaları
8.Hafta: 1.Karma Köpek Aşısı
9.Hafta: Broşin-KC Aşısı ile İç Parazit Uygulamasının Tekrarı
10.Hafta: 1.Corona Virüs Aşısı
11.Hafta: 2.Karma Köpek Aşısı
12.Hafta: 1.Lyme Aşısı
13.Hafta: Kuduz Aşısı
14.Hafta: 2.Corona Virüs Aşısı
15.Hafta: 2.Lyme
Aşısı Aşılanmış köpeğinizi aşılama süresince dışarı çıkarmamanızı eğer çıkarıyorsanız mümkün olduğunca kucağınızda çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Aşılama sürecinde olan bir köpeğin başka köpeklerle kesinlikle temas etmemesi gerekmektedir.