Kedilerde Mantar Hastalığı ve Tedavisi

kedilerde mantar

Kedilerde Mantar sevimli dostumuzun içerisinde bulunduğu ortam aracılığıyla kolaylıkla etkilenebileceği bir hastalıktır.

Kedilerde yaygın olarak karşılaşılan ve kendi aralarında kolaylıkla bulaştırılabilen hastalıklardan birisi Mantar hastalığıdır.

Kedilerde Mantar Hastalığı neden olur ve bu hastalığı tedavi etmek için neler yapılabilir kısaca değinmek istiyoruz. Ayrıca, bulaşıcılığı oldukça yüksek olması nedeniyle kedilerde en sık karşılaşılan hastalıklardan birisidir.

kedilerde mantar
kediler de mantar

Kedilerde Mantar Neden Olur?

Kedilerde Mantar neden olur; sevimli dostlarımızın bulundukları ortamda solumuş oldukları hava içerisinde yer alan mantarlar doğrudan sistemlerine girer.

Yalnızca solunum değil, aynı zamanda ciltlerinde yer alan çizik ve yaralar aracılığıyla da mantar sisteme giriş yapabilmektedir.

Mantarlar enfekte olmuş diğer hayvanların dışkısı ve toprakta bulunabilir. Her cins, cinsiyet ve yaşta kediyi etkileyebilen bir hastalıktır.

Kedilerin karşı karşıya kalabileceği mantar hastalıklarının nedenleri, enfeksiyona bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Kedilerin cilt mantarı ile karşı karşıya kalabileceği bazı nedenler şunlardır;

  • Pire alerjisi,
  • Enfekte olmuş bir hayvanın dışkısı ile temas,
  • Enfekte toprak ile kurulan temas,
  • Ciltteki açık yaralar ve çizikler,
  • Karaciğer veya Pankreas kanseri,
  • Açık havada yer alan mantar hücrelerini doğrudan soluma,
  • Yüksek ısı veya daneme maruz kalma.

Kediler de Mantar Tedavisi

Kedilerde Mantar Tedavisi öncesinde enfeksiyona neden olmuş mantarın türünü belirlemek oldukça önemlidir.

kedilerde mantar tedavisi
kediler de mantar tedavisi

Çünkü; mantarın türüne bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilmektedir.

Mantarın türünün belirlenmesi ardından veteriner hekiminiz tedavi için kullanılmak üzere; antifungal merhem ve kremler veyahut ağızdan kullanıma uygun bazı ilaçları sizinle paylaşabilir.

Bazı durumlarda mayaların neden olduğu mantar hastalıklarını tedavi etmek için özel olarak geliştirilen şampuanlar da kullanılabilir.

Fakat, genel olarak kediler yıkanmaktan pek hazzetmediği için bu tedavi çoğu zaman tercih edilmez.

Veterineriniz tarafından uygun görülen tedavi sırasında ve sonrasında hastalığın tekrardan nüksetmesini önlemek ve diğer kedilere bulaşmasına engel olmak için Kedinizin;

  • Yatağı,
  • Battaniyesi,
  • Oyuncakları,

Başta olmak üzere temas içerisinde bulunduğu hemen hemen her şeyi dezenfekte etmenizde fayda var.

Dezenfekte işlemini uygulamadığınız takdirde bu hastalık ilgili eşyalar aracılığıyla diğer kedilere geçebileceği gibi, tedavi sonrasında kedinizin tekrardan aynı hastalığa yakalanmasına da neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.