Kedilerde Gebelik Kedim Hamile ne Yapmalıyım?

kedilerde gebelik

Kedilerde gebelik oldukça dikkat gerektiren ve önemli bir süreçtir. Eğer kedinizin hamile kalmasına izin verdiyseniz sizi benzersiz bir deneyim ve maceranın beklediğine emin olabilirsiniz. Anne kedi doğum sonrasında yavrularının bakımını en iyi şekilde tek başına yapabilecektir. Bu süreci ona bırakmak doğru bir yaklaşım olacaktır fakat bu ona yardım etmek için bir şeyler yapmayacağınız anlamına gelmez.

Kedilerde Hamilelik – Kedilerde Gebelik

Binlerce yıldır insanlar arasında yaşamını sürdüren, evcilleştirilmiş bir canlı olan kediler; birçok kültür tarafından mistik bir anlama sahiptir. Antik Mısır dönemlerinde kediler “Tanrı” olarak anılırken, uzak doğu ülkelerinde kedi öldüren bir kişinin 7 neslinin lanetlendiğine inanılmaktadır. Kızgınlık dönemine girmiş bir dişi kediniz bulunuyorsa, bir erkek kedi bunun kokusunu kilometrelerce uzaktan alabilecektir.

kedilerde gebelik
kedilerde gebelik

yavru kedi nasıl yıkanır

Kedim Hamile Mi?

Kedilerde gebelik belirtileri olarak karşımıza çıkan bazı detaylar vardır. Bunun ilk belirtisi içerisinde bulunduğu kızgınlık döngüsünün sona ermiş olması olarak görülebilir. Bunun dışında kedinizin hamileliğini erkenden teşhis edebileceğiniz bir diğer yöntem ise; kedinizin meme uçlarının şişerek daha koyu, kırmızı bir renge dönüşmesi olacaktır.

Eğer kediniz hamile ise artık daha fazla beslenmeye başlayacaktır. Ortalama 5 haftanın ardından kedinizin karnındaki şişkinlik net bir şekilde görülebilecektir. Bu şişkinlik doğuma kadar giderek artarak devam edecektir.

Kedinizin davranışlarında gözle görülür bir değişim, normalde yapmadığı bir şekilde size karşı sevecen ve sürekli sizin yanınızda zaman geçirmesi de bir belirtidir. Bunun tam tersi olacak şekilde, geçmişte oldukça sevecen ve arkadaş canlısı olan kediniz birdenbire agresif, aksi ve kendisini sizden soyutlayabilir. Bu gibi durumlarda karşısından endişelenmenize gerek yok.

kediler de gebelik
kediler de gebelik

Kedim Hamile Ne Yapmalıyım?

Kedilerde gebelik sürecinde doğuma kadar süren aylarda anne adayı kediniz için ekstradan yapmanız gereken bir şey yoktur. Onu her zaman olduğu gibi yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslemeniz ve bolca su tükettiğinden emin olmanız yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra veterineriniz ile de görüşerek hamilelik sürecinde kedinizin beslenmesi için kullandığınız mamada bir değişiklik de yapabilirsiniz.

Hamilelik sürecinde kedinizi yüksek kalite bir yavru kedi mamasıyla besleyebilirsiniz. Yavru kedilerin dünyaya gelmesi ve anne sütünden kesilmesine kadar geçen sürede bu mamanın kullanımına devam edilebilir.

Doğumun yaklaşmasıyla birlikte anne kedi doğum yapabilmek için sessiz ve yumuşak bir yer arayışına girecektir. Kediniz için havlu vb. eşyalar kullanarak hazırlayacağınız bir köşe & kutu hazırlayın ve onu burayı kullanmaya teşvik etmeye çalışın. Doğum sırasında hazırlamış olduğunuz yeri tercih etmemesi sizi endişelendirmesin.

Doğumun başlamasıyla birlikte kediniz yüksek sesle bağırmaya başlayabilir. Bu sırada kedinizin kasılmalarını dışarıdan gözlemlemeniz mümkün olacaktır. İstisnai durumlar dışında kediniz doğumu kendi başına gerçekleştirebileceği için endişelenmenize gerek yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir