Kedi Hastalıkları ve Belirtileri

kedi hastalıkları

Kedi Hastalıkları Gözlemleme

Kedi hastalıkları ve belirtileri için Kedilerinizi iyi gözlemleyin. Hareketlerindeki anormallikler bir çok hastalığa işaret edebilir.

Sadece hareketleri değil gözlerindeki akıntılar, derilerindeki kaşıntı veya kızarıklıklar, deri altındaki şişlikler, kusma, uzun veya çok kısa uyku süreleri, saldırganlaşma ve tabi en büyük belirtilerden bir tanesi iştahsızlık.

Kedi hastalıklarının en büyük belirtilerindendir bu saydıklarımız. Tabi ki bunlar haricinde başka anormal gözlemlerinizde olabilir. Hepsinin bir hastalığın işareti olduğunu söyleyemeyiz ancak temkinli olmakta mutlaka fayda var.

Özelliklede yavru kedilerimizi çok iyi takibini yaparak veteriner kontrollerini kesinlikle aksatmamalıyız. Bağışıklık sistemi tam olarak yerine oturmadığı için yavru kediler bu konuda çok daha büyük risk altındadırlar. 

kedi hastalıkları belirtileri
kedi hastalıkları belirtileri

Genellikle gözlemleyebileceğiniz kedi hastalıkları belirtileri Şunlardır; 

Ani kilo değişimleri: Ani kilo değişimleri yani kedinizin bir anda çok fazla kilo alması yada bir anda çok fazla kilo kaybetmesi bir çok kedi hastalığının belirtisi olabilmektedir.

Karaciğer ve şeker hastalıkları, obezite, tiroit gibi hastalıkların belirtileri arasında yer alır ani kilo değişimleri. Ani kilo değişimi gözlemlediğiniz kedinizi acil bit veteriner hekime götürmeniz gerektiğini hatırlatalım. 

Saldırganlık: Saldırganlığı artan kediniz artık size ve aile bireylerine saldırıp zarar vermeye başladıysa bu değişimi hastalığının sebebi olabilir.

Özellikle hormonsal değişiklikler yaşadığı dönemler haricinde kedinizin göstermiş olduğu saldırgan davranışlar dikkat edilmesi gereken kedi hastalıkları ve belirtileri içindedir. 

İştah kaybı: Düzenli olarak mamasını güzelce tüketen sağlıklı kediniz ne olduysa bir anda düzenli mama tüketiminden uzaklaşıp iştahsız bir hale geliyorsa sindirim bozuklukları, ağız ve diş hastalıkları gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya olabilir.

Bu gibi durumlarda kedinizin menüsüne alternatif mamalar dâhil edin, sorun devam ediyorsa kedinizi acil bir veteriner hekim muayenesine götürün. 

Saklanma: Sosyalleşmeyi seven kedinizin aniden etraftan kaybolup sürekli bir yerlerde saklanır bir vaziyette ise, bu davranış bazı kedi hastalıkları ve belirtilerinden olabilir. Çünkü, doğası gereği kediler hasta oldukları dönemlerde potansiyel avcılardan gizli, sessiz ve sakin yerlerde yaşamaya çalışırlar. 

kedi hastalıkları
kedi hastalıkları

Kedi Hastalıkları Dışkılama

Dışkıdaki değişiklikler: Mutlaka dikkat edin kedinizin kumunu değiştirirken kumda bulunan dışkılarda bir anormallik var mı yok mu. Çünkü bir çok parazit türünün tespiti dışkının kontrolü ile gerçekleşmektedir.    Kedilerde görülen bazı hastalık türleri şunlardır:   

Kedilerde Alt Yolu İdrar Hastalığı: FLUTD ( Feline Low Urinary Tract Disease) yada FUS (Feline Urine Sendrom) olarak ta bilinen bu hastalık daha çok kastre edilmiş erkek kedilerde görülmekle birlikte her yaş ve cinste görülebilmektedir. Taşlaşan idrarın birikerek hastalığa sebep olmasıdır.

İdrar yapmakta güçlük, kum kabını sık sık ziyaret etmek, kusma, iştahta azalma, karnına dokunulmasını istememesi, kum kabında çok uzun süre geçirmesi, idrar miktarında azalması belirtileri olarak gözlenebilir. 

Kedilerde Mide Rahatsızlığı: En büyük belirtileri iştahsızlık olan kedi hastalığıdır. Daha büyük iç hastalıklara neden olabilir mutlaka tedavisi gereklidir. 

Kedilerde Böbrek Yetmezliği: Kilo veya iştah kaybı her zaman kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir şey olmalıdır. Ayrıca, veteriner hekim ziyaretinde, apati veya uyuşukluk gibi davranış değişiklikleriyle birlikte önemli bir nedendir. 

Kedilerde Hipertiroidizm: Kilo kaybı, ishal, kusma, kalp ritminde bozukluk, aşırı su ihtiyacı olarak belirtilerini sayabiliriz. 

Kedilerde Solunum Yolu Virüsü: Aksırma, göz yaşlanması, ateş, aşırı salya üretimi, iştahsızlık belirtilerinin en çok rastlananıdır. 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu: Bu kedi hastalıkları ve belirtileri arasında kulak kaşınıtıs, kulağı kısık tutmak, kulakta akıntı, kulakta koku gibi belirtiler sayılabilir. Tedavi edilmediği taktirde işitme kaybına neden olan vakalar görülebilir. 

patiler

2 thoughts on “Kedi Hastalıkları ve Belirtileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir