Kangal Köpeği Kökeni Özellikleri Bakımı ve Beslenmesi

kangal köpeği

Kangal Köpeği iri bir cüsseye sahip olmasının yanı sıra insanlara karşı pamuk gibi bir karaktere sahip olması nedeniyle oldukça fazla ilgi görmektedir. Anavatanı Türkiye olan Kangal Köpeği hakkında merak edilen birçok bilgiyi bir araya getirerek, temel beslenme kurallarına değineceğiz. Yüzyılları aşan geçmişiyle birlikte birçok görevde kendine yer edinmiş bu güçlü ırk hangi özellikleri taşıyor?

Kangal Köpeği Kökeni

Kangal köpeği, yüzyıllardan beri Anadolu çobanlarının sahip olduğu sürülere zarar verebilecek kötü niyetli kişiler ve vahşi hayvanlara karşı koruma sağlayan bir köpek ırkıdır. Babiller döneminden beri var oldukları bilinmektedir. Geçmiş yıllarda savaş köpeği olarak da kullanıldığı bilinen Kangal köpekleri, at ve aslan avı içinde kullanılmıştır. Bazı arkeolojik kayıtlarda elde edilen Osmanlı İmparatorluğuna ait arşivler ve Evliya Çelebi’ye ait Seyehatname’de Kangal köpeklerinin varlığı kanıtlanmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde safkan olarak yetiştirilen Kangal köpekleri, çoban köpeği olarak da sıkça kullanılmıştır. İmparatorluğun yıkılması ardından safkan olarak köpek yetiştiriciliği oldukça seyrekleşmiştir. Kangal köpeklerinin kökeni hakkında net bir bilgi yer almasa da kökeninin Sivas ilimize bağlı Kangal ilçesinden geldiği düşünülmektedir.

kangal köpeği
kangal köpeği

Saf Kangal Köpekleri Nasıl Anlaşılır?

Kangal köpeğinin saflığı nasıl anlaşılır? Benzer özellikler taşıyan Akbaş, Karabaş ve Kars Irkı köpekler ile genelde karıştırılan Kangal köpekleri tecrübeli ve uzman kişiler tarafından kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Eğer yeni bir Kangal Köpeği yavrusu sahiplenmeyi düşünüyorsanız öncelikle Kangal köpeklerinin ayırt edici özelliklerini öğrenmeli ve bunlara dikkat etmelisiniz.

·         Kangal köpeklerinin gövdesini kaplayan tüylerde leke bulunmaz. Kangalların tüylerinde parça ya da benek lekeleri yer almaz.

·         Kangal köpeklerinin kuyrukları her zaman sırtına doğru, iç içe geçmiş halkalar şeklinde ve kıvrıktır.

·         Kangal köpeklerinin bacaklarına dikkatle bakıldığında diz üzerinde çizgi şeklinde lekeler yer alması safkan olmadığı anlamına gelir.

·         Kangal köpeği üst damağında yer alan siyah bir leke ve yüzünde yer alan kangal beni ya da benleri ile safkan olduğunu belirtir.

kangal köpekleri
kangal köpekleri

Kangal Köpeği Özellikleri

Kangal köpeği özellikleri diğer köpek türleriyle karşılaştırıldığında oldukça farklıdır. Aslanı andıran bir yapıya sahip olan bu hayvanların en dikkat çeken özelliği ise kıvrımlı, yukarı doğru kalkık ve halka biçiminde bir görüntüye sahip olan kuyruğudur. Kangal köpeklerinin kuyrukları gövde rengine göre daha koyudur.

Gerek dış görünüşü olsun gerekse karakteristik özellikleri ile tüm dünyanın ilgi odağı olmayı başaran bu türü merak edenler için yakından inceleyeceğiz.

Kangal köpeklerinin kemik yapısını incelediğimizde bizleri kalın bir kemik yapısı karşılamaktadır. İri bir vücuda sahip olan bu hayvanlar boyut olarak da oldukça büyüktür. Ayrıca, kangal köpeğinin özellikleri şunlardır;

·         Ağız ve çene bölgesi iri kemiklere sahiptir,

·         Dişleri oldukça iri ve büyüktür,

·         Sarkık kulak yapısına ve basık bir burna sahiptir,

·         Gövdesi kirli beyaz ile grinin açık bir tonunda olabileceği gibi koyu tonlarda da olabilir,

·         Boynu hafifçe eğik, güçlü ve adalelidir,

·         Ense başa yakın kısa ve kalındır,

·         Bacakları kalın ve yapılıdır,

·         Kulakları, göz çevresi, burun, ağız ve ayakları siyah renge sahiptir,

·         Gözleri oval, siyah ve kahverengi tonlara sahiptir,

·         Postu oldukça sık, kısa ve yoğun tüylerden oluşur,

·         Kangal köpeği yetiştiği ortama göre 40-100 kilo aralığında olabilmektedir,

·         Boyu cinsiyet ve gelişimine bağlı olarak 70 ila 100 cm arasında değişmektedir,

·         Kuyrukları çok uzun değildir, bir şeye kilitlendiklerinde (dikkatini çektiğinde) kuyruğu genellikle kıvrık olur fakat sakin ve rahat olduğunda kuyruklarını sarkık şekilde tutarlar,

·         Kangallar dövüş sırasında göğüslerini çok iyi kullanır,

·         Kangal köpeklerinin yüzünde yer alan kangal beni ya da benleri ile üst damağında yer alan siyah leke Kangal Köpeği soyunun saflığını belirtir.

Genel olarak Kangal köpeğinin fiziksel özellikleri ve dikkat çeken diğer özellikleri bu şekildedir. Son olarak insanlar ile iyi geçinen bir tür olmasına karşın geceleri kendi sınırları içerisine giren tanımadığı kişilere karşı oldukça agresif olabilmektedir.

kangal
kangal

Kangal Köpeği Bakımı

Kangal köpeği bakımı düşünüldüğü kadar zor değildir. Genel anlamda bakımı kolay olan köpek türlerinden birisidir. Yapısı nedeniyle oldukça fazla tüy döken bu ırk, evde beslemek için uygun bir tür değildir.

Kangal köpekleri rahatlıkla koşabileceği, oyunlar oynayabileceği geniş bir alana ihtiyaç duyar. Bu nedenle genellikle çobanlarla birlikte kurt, tilki, çakal ya da ayı gibi vahşi hayvanlara karşı sürünün korunmasına yardımcı olan bir köpek ırkıdır.

Kötü hava koşullarından kolay kolay etkilenmeyen, dışarıda yaşamaya alışkın olan bu tür bahçenize yerleştireceğiniz bir köpek kulübesi içinde rahatlıkla yaşayabilecektir. Bahçe içerisinde sürekli oyalanabileceği bir şeyler bulamaz ise toprağı kazma, çiğneme ya da havlama gibi kötü alışkanlıklar edinebilir.

Özellikle bahar aylarında artış gösterecek şekilde tüm yıl tüy döken Kangal köpekleri, dışarıda yaşamını sürdürdüğü ya da çobanlık yaptığı süre içerisinde fırçalanmaya ihtiyaç duymayacaktır.

Evinizin arka bahçesinde yaşamını sürdüren bir Kangal köpeği besliyor ya da beslemeyi düşünüyorsanız düzenli olarak tüylerini fırçalamalı ve tarağıyla taramalısınız. Ayrıca tırnaklarını düzenli olarak kontrol etmeli ve gerektiğinde kesmelisiniz.

Haftada bir kez olacak şekilde 5-6 dakikalık bir fırçalama genellikle yeterli olacaktır. Kangal köpeklerinin tıraş olmaya ihtiyacı olmasa da düzenli olarak banyo yapmaya ihtiyaç duyarlar.

Kış aylarında daha seyrek bir şekilde yıkanması gereken Kangal ırkı, yaz aylarında yıkamanız halinde üzerindeki ölü tüylerden rahatlıkla kurtulabilecektir.

Çok enerjik olmayan bir tür olmalarına rağmen dayanıklı yapıları nedeniyle büyük arazilerde saatlerce koşturabilir ve çobanlar ile sürünün başında saatlerce yorulmadan çalışmaya devam edebilirler. Bahçede beslenen bir kangal ise düzenli olarak yürüyüşe çıkarılmalıdır.

Gün içerisinde minimum 45 – 60 dakika kadar yürüyüş yapması sağlığı için gereklidir. Köpeğinizi yürüyüşe çıkarırken tasmasını takmayı ihmal etmeyin.

kangal köpekleri

Kangal Köpeklerinin Beslenmesi

Kangal köpeği beslenmesi içinde bulunduğu ortam ve yaşam şartlarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. İçinde bulundukları ortama uyum sağlayan Kangallar beslenme konusunda size fazla yük olmayacaktır.

Tüm canlılarda olduğu gibi ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitaminler gibi temel ihtiyaçlarını takip ederek karşılamak köpeğinizin gerek zihinsel gerekse fiziksel anlamda gelişiminde önemli bir role sahiptir.

Yavru Kangal Köpeklerinin Beslenmesi

Yeni doğmuş bir yavru kangal köpekleri içgüdüsel olarak annesini bulacak ve süt emmeye başlayacaktır. Ortalama 13 gün içerisinde gözleri açılan yavrular ikinci haftadan itibaren yürümeye başlayacaktır. Üçüncü haftaya gelinmesiyle birlikte çevreye olan ilgisi artan yavrular, 4. Haftadan itibaren içmesi için önüne koyacağınız sütü içeceklerdir.

Fakat yavrunun sağlıklı gelişimi için ortalama 2 ay kadar anne sütü verilmesi gerekmektedir. İki aylık olan yavrular yavaş yavaş sütten kesilmelidir.

yavru kangal köpekleri

Yavrunun sütten kesilmesi için 2 ayın ardından karnını doyurabilmesi için önüne süt ve sulu yemekler koymaya başlanmalıdır. Yavrunuz henüz 6 haftalıkken dişlerinin gelişimini tamamlayacağı için sütten kesilmesiyle birlikte önüne koyacağınız yemeklerde kemik suyuna bulamış olduğunuz ufak et parçaları ve yumuşak kıkırdaklı kemikler koyabilirsiniz.

Yavru köpek anne sütünden kesilmesinin ardından yalnızca inek & koyun sütü ile beslenmemelidir. Bu sütlerin içeriği anne sütü kadar zengin olmayacağı için yetersiz gelecektir. Bazı besin takviyeleri ile birlikte sunulmalıdır.

6. haftanın ardından yavrunuz 3 aylık olana kadar günde 4 kere, 3 – 6 aylık dönemi içerisinde ise günde 3 kere beslenmelidir. 6. aydan 12. aya kadar günde 2 kere beslenmeye kadar düşürebileceğiniz yavru köpeğiniz 1 yaşını doldurmasıyla birlikte günde bir defaya beslenmelidir.

                Erişkin Kangal Köpeklerinin Beslenmesi

Yavru Kangal köpeği 18. ayını doldurmasıyla birlikte artık bir erişkin olacaktır. Erişkinlik dönemi içerisinde günde 1 kere olacak şekilde cüssesine bağlı olarak maksimum 2 kg’a kadar yemek verilmelidir.

Verilecek bu yemeğin 1/3’ü et, 1/3’ü karbonhidrat ve sebzelerden oluşurken geriye kalan 1/3’ü ise su olmalıdır. Eğer köpeğiniz çok zayıfsa yemeğinin içerisine 1 adet yumurta ve 250 gram kadar süt ilave edebilirsiniz.

Erişkin bir Kangal Köpeği yemeğini görevden (çobanlık) sonra verebileceğiniz gibi kış aylarında akşam üzere 17.00 gibi verebilirsiniz. Yaz ayları içerisinde bu saati biraz geriye çekmeli ve öğleden sonra 4 gibi köpeğinizin yemeğini vermelisiniz.

Erişkin köpeğinize ağız yapısının gelişimini sürdürmesi için haftada üç kere olacak şekilde haşlanmış ve fazla sert olmayan kemik verilmelidir.

Kafkas çoban köpeği

One thought on “Kangal Köpeği Kökeni Özellikleri Bakımı ve Beslenmesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir